In & Between the Shadows

Residential

Vaughan, Ontario

Under Construction

Client: Not-Disclosed

Built Surface: 8000 Sq.ft

 

Description:

Located in Vaughan – just right at the Toronto border where the City of Toronto ended. A traditional established  neighborhood. Having successfully severed their existing lot, the client intends to build two new houses on the residual property of his childhood and live in one and have the other to rent. With his adult children gone, the new house represents the owners’ current scaled-down needs, which includes the provision of space for an elderly parent living with them.

Expressed in a timeless material palette of warm filed stone and cold white stucco, the house features large expanses of glazing on the second and third floors that opens up it up front and back, visually extending the space and drawing the street and landscape in.

The social diagram of the house and the needs of its occupants are manifest in its two volumes – the lower one-story wraps with field stone mixed with smoked cider wood and the higher two-story glazed at the front and back and contained three beautiful interconnected Voids at the center of the plan. These voids both organizes the plan of the house and imbues the interior with light. The house was designed to anticipate the clients’ needs as they grow older, to facilitate the comfort and dignity of aging in place.